Kryddade revben och hemmagjord potatissallad

DSC_2424Som jag skrev häromdagen så är jag verkligen kär i att göra långkok. Släng i kött, salta och låt det koka i timmar. Hur svårt kan det vara? Inte alls, jag gör säkerligen minst ett långkok i veckan, köttet blir så saftigt och mört och gott så det finns inte.
Idag har jag kokat revben, de hade extrapris på ICA Maxi så då fick det bli 2 kilo revben som mötte kastrullens botten. Hade några potatisar kvar i kylen som jag kokade i buljongen som blir av köttet och kletade ihop en potatissallad.
Himmelskt!

Kryddade revben
1-2 kilo revben, tjocka
Massor med salt
2 köttbuljongstärningar
1 lök
2 vitlöksklyftor
Vatten
1-2 morötter

Hemmagjord glace till revbenen:
Sirap
Soja
Grillkrydda

Hemmagjord Potatissallad
Kokt potatis
Creme Bonjour Örtagårds-ost
Inlagd gurka
1 rödlök
Creme fraiche
Majonnäs

Ta en stor kastrull, en som täcker köttet gott och väl utan att du ska behöva vara rädd för att vattnet kokar över. Lägg i köttet i kastrullen, fyll på med vatten och häll i salt, buljong, lök, morötter och vitlök. Låt nu koka i minst 3 timmar. Inte stormkoka kanske, men det ska stå och puttra länge. Ibland kokar jag i 6 timmar. Funderar ni på om ni tagit för mycket salt så behöver ni troligtvis mer. Det ska vara snuskigt mycket salt till och med.
När köttet är klart, ta fram en ungsäker form. Lägg köttet där och ös över lite av buljongen innan du häller på soja över köttet, ringlar lite sirap eller honung och ställer in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Till potatissalladen så behöver du ha färdigkokt potatis. Brukar koka den i buljongen från köttet, så får även den en härlig smak. Sedan skär jag lök i små bitar, gurkan i små bitar och potatisen i lagom stora bitar. Vissa gillar fyrkantiga och jag brukar göra slantar eftersom jag tycker det är enklast. Blanda ihop allt i en bunke och servera till köttet. Anledningen till att jag inte skrivit mängd på potatissalladen är för att vissa gillar mer eller mindre kladd, så pröva att ha i lite efter smak och tycke.
Vi gillar riktigt krämig sallad, och mycket inlagd gurka i som bryter av med lite krisp. tom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation