Category Archives: Ekm

Polkagris-maränger.

DSC_2091Dessa gjorde jag och E i ett första försök att bli kompis med EKM.
Han jobbade på för fullt, och även om smeten borde blivit vispad några minuter till, plus att jag släppte in lite luft för tidigt i ugnen (de ser ju skrynkliga ut) så blev de otroligt goda och ett perfekt projekt att använda de överblivna julgrans-polkagrisarna till.

Polkagris-maränger:
2 äggvitor
2 dl socker
några droppar pepparmint-arom
0,5 dl krossade polkagrisar
3-4 droppar röd livsmedelsfärg

Sätt ugnen på 125 grader. Börja vispa äggvitorna försiktigt i någon minut. Tillsätt lite socker i taget och öka hastigheten på vispen. När äggvitan blivit till ett hårt skum, vänd försiktigt ner polkagriskrossen och pepparmintsaromen. Tillsätt till sist färgen, det allra häftigaste är om man får den lite polkagrisrandig, men jag misslyckades då jag vispat för lite till en början.
Spritsa ut små maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 1 timme beroende på hur små/stora man gjort.
Tar man ut dem en stund tidigare blir det härligt sega i mitten istället för helt torra rakt igenom.
Detta serverades till grädde och en kladdkaka.
Mycket mumsigt!tom

Att ha ännu en elektronisk ny vän i huset.

DSC_2100Det var visst några kyliga dagar som passerade. När jag åkte till dagis för att lämna E häromdagen så visade termometern på -20 i bilen och det var kanske inte konstigt om det var lite tung-andat när jag skrapade bilen. Så vi har mest stannat inne i värmen istället för att vara ute.
Dumt då min kropp på en gång reagerar med att konstla sig, och igår morse när jag vaknade så var jag svullen i nacken, huvudvärk from hell och illamående som hette duga. Värktabletterna var slut och kaffet gav mig inte ro.
Så vem kommer in genom dörren då, mitt i sitt arbete, med en påse laddad med saker från Apoteket?
Jo, min omtänksamme man.
Så i med frukost och lite Alvedon, sedan var jag fit for fight igen och hittade energi tillsammans med Elias att dammsuga både ovanvåningen och nedervåningen, vi bakade kladdkaka till lördagens fikabesök, vek tvätt, städade båda toaletterna, gick till Pilens och handlade mjölk med båda barnen och lagade till en hejdundrande fredags-mys-rätt som bestod av kycklingklubbor och potatisklyftor med creme fraiche och sweetchili. Mmmmmmm.
Mycket god fredag. DSC_2093Och HOPPLA!
Igår flyttade även min förtidiga födelsedagspresent hem.
När mamma och pappa sålde lite av guldet jag haft liggande hos dem så fick jag lite pengar tillbaka, och jag har länge önskat mig en bakassistent.
Så med en del guldpengar, en del födelsedagspengar av mamma och pappa, samt en del födelsedagspengar av Mats, så fick det äntligen flytta in en lyxig hjälpreda.
Han heter Electrolux EKM4300 och är, förutom vrålsnygg, en investering i min kreativitet.
Jag ska baka både nyttiga och onyttiga saker, och mycket kommer jag lägga upp här framöver.

EKM & jag, vi ska nog bli vänner vi med. tom