Category Archives: Kamera

Att ha midsommar och massor med valpar.

Och så blev det midsommar. Enligt tradition var vi i Hedared, dock hos mamma och pappa denna gången. Förra året byggde de en inglasad altan, så de hade dukat upp alla möjliga läckerheter när vi anlände vid lunch. Det åts sill, chili-brie, färskpotatis, gräddfil, Jennies fantastiska köttbullar, gott bröd och olika röror. Philip lekte mest med sitt tåg och vi testade även vad som händer om man stoppar ner en Mentos i en Cola Zero-flaska. Det blev en ganska kraftig reaktion och det sprutade Cola lite här och var. Vid 15 åkte vi till Sandhult där vi firade midsommar i ösregn, Elias tog lotter för alldeles för mycket pengar och vi fikade hembakade kanelbullar och drack kaffe. Nytt för i år var ju att familjen Svensson-Svensson fått en ny familjemedlem, lilla Roffe, som jag gick och bar på medan de andra var inomhus och fikade. Han har redan snärjt mitt hjärta, han är så liten, så cool och framför allt framåt. Älskar hur positiv och lugn han är i nya miljöer. Hur söt kan man vara egentligen?
Efter Sandhult blev det ännu mer fika, jordgubbarna som jag varit på Ica Maxi och köpt alldeles för tidigt på morgonen skulle avnjutas. Jag hade även passat på att baka en vitchoklad-cheesecake (ni vet, en sån man gräddar i ugnen istället för att frysa in) och den var sååååå god. Gjort den en gång innan till jobbet, och då slukades den på bara några minuter. Jag var tvungen att ta två bitar denna gången, så god var den. Och medans kvällen kröp närmre drack vi lite bubbligt vin, skrattade åt alla-barnen-skämt och njöt av att kunna sitta inne fast ändå ute med tanke på mammas altan.
Hedared på midsommar, precis som det ska vara.

Annars har det inte hänt så mycket mer denna helgen; vi har mest slappat och bara varit. Egentligen kliar det i mig av irritation av att inte göra något, men eftersom vi har semester så försöker jag acceptera att det är lugnt tempo som gäller, framför allt när det verkligen ÖSER ner regn utanför…

Enda som jag orkat göra är idag är att titta på polisen som hämtat en cykel hos oss som vi hittade på Kransmossen häromdagen (Elias var eld och lågor, han fick hjälpa till att ta anmälan och slå på sirenerna på polisbilen!) och träffa min vän Nadia som även hon skaffat sig en valp, dock en Aussie-valp.
Det finns verkligen inget finare än en aussie-valp och om några år hoppas jag att jag faktiskt har möjlighet att skaffa mig en egen igen. Det drar liksom lite i tarmen igen, även om det dröjer länge.

Här är Humla, O´Mullan´s Elected Ice Cream:Det finns verkligen ingenting som är sötare än valpar, och framför allt aussie-valpar.
Japp, det var lite av vår midsommarhelg.
Imorgon åker M till Stockholm för lite fackligt arbete och jag och barnen fortsätter att ha lite sommarlov.

Expo Väst, reptilmässa.

DSC_3350Av en slump såg jag en liten artikel i Borås Tidning igår, att det skulle pågå en reptilmässa på Åhaga idag den 1 april. De flesta av er vet att jag älskar reptiler (de flesta, inte spindlar t.ex.) och att jag själv en gång i tiden hade en grön leguan vid namn Rambo. Sedan dess har jag under en kort tid varit inne på att köpa orm, men eftersom man behöver ha tillstånd och att terrariet inte skulle få plats på något bra ställe så lades planerna ner, och jag går istället och drömmer lite då och då om ett vackert inrett terrarium med något spännande där i.
Så idag tog jag och Elias, och åkte till Åhaga för lite egentid tillsammans. DSC_3317 DSC_3336 DSC_3340Och där fanns allt möjligt. Allt från jättesniglar till ormar, till syrsor och sköldpaddor. Det kändes lite makabert att ha djuren i små askar för uppvisning, men det var ju enbart för att de var till försäljning givetvis och bodde helt annorlunda annars. Det fanns ormar i alla dess färger och jag såg till och med en liten bebis-leguan som jag blev lite förälskad i. Det fanns däremot mängder av kameleonter, och både jag och Elias skojade om att köpa hem en till pappan 😉DSC_3345 DSC_3349 DSC_3342DSC_3327 DSC_3329Och givetvis fick vi avsluta (eller börja, beror på vem man frågar) med en fika. Varma vaniljhjärtan och en helt egen dricka gjorde hans dag.
Han är nästan lika fascinerad som jag av annorlunda saker, och det är kul och se honom så öppen och oblyg. Han frågade alla möjliga frågor till utställarna och lyssnade storögt när någon berättade om en syrsa som kunde bli så stor att den kunde äta små fåglar.
Han är en väldigt fin stor, liten kille med många frågor och funderingar som bubblar upp.
Och det var väldigt mysigt efter en hel veckas sjukdom att få vara med honom, och hålla honom i handen. tom

Att försöka vara en påhittig mamma.

DSC_3389När man har påsklov så har man ledigt, så enkelt det låter.
Men det är faktiskt lite svårare än så, för man måste konstant ha ett huvud fullt av aktiviteter för att roa pojkar med spring i benen, så när Therese undrade om vi ville följa med och gå omkring Knallestenen så var jag inte sen att hänga på. Vi tog med cyklarna så killarna kunde få utlopp för den där berömda energin.
Jag och Mats pratade om det igår,  när Elias var liten så kunde man komma undan med att bara vara inne och ta det piano, men det fungerar inte längre.
Nu visade det sig att min stora lilla kille fortfarande är lite hängig, så han var lite gnällig och lättretlig. Inte lätt när man inte kan sätta ord på hur man känner sig. DSC_3379Min lille store kille P däremot har nu gått från hårdlift till att sitta upp. Han hade säkerligen kunnat bli instruerad i det tidigare, men jag har avvaktat då jag dragit ut på den där känslan av att de är så små att de får plats i en hårdlift. Jo, jag har blivit en sån där mamma som går runt och säger Men åååååhhhhh, tiden går alldeles för fort. DSC_3417 DSC_3427 DSC_3489 DSC_3492 DSC_3495 DSC_3554 DSC_3561Någon jättepromenad blev det inte, och inte några jättevackra bilder heller, jag måste definitivt börja läsa på lite om mitt stora objektiv hur jag får ut det mesta ur det. Att vädret var grått och alldeles humördämpande gjorde inte saken bättre, men vi fick ihop 3,5 km innan grabbarna kroknade och ville bara gunga uppe på Elfsborgs Brukshundklubb.
Och så gick den tisdagen, en dag närmare äkta vår.
Jag längtar. tom

Agnes snart 5 månader.

DSC_1945Idag hade vi tänkt åka till stan med Elvin & gänget aka måndagssällskapet, men på grund av yttertemperaturen, så bytte vi stan mot Dalsjöfors. Therese bjöd oss på både lunch och fika (jag bakade Nutella-kakor som alla glatt mumsade i sig, recept kommer) och killarna lekte nästan oavbrutet i 3,5 timme. Småbebisarna var som vanligt glada och jag passade på att knäppa några kort, främst på Agnes.
Denna lilla glada tjej, med de isblå ögonen.
U.N.D.E.R.B.A.R!DSC_1929 DSC_1984DSC_1985Önskar er en mycket trevlig fredag på er! Här vankas det värme, en bra serie och möjligtvis lite hemmagjord pizza när mannen kommer hem.
Not bad, not bad at all!tom

Att ha en ny kamera.

DSC_0081Så kom den nya kameran som jag alldeles själv sparat ihop till.
Låter som det är något ovanligt, och ja, i vanliga fall så är det pang på när man vill ha något, men inte denna gången.
Och vad blev det?
En Nikon D7100, som blev en stor uppflyttning från min D5100 som jag haft sedan sommaren 2013.
Det är mycket som är samma, som vissa effekter inne i kameran, men det jag saknat mest är en AF-motor inne i huset.
På den gamla var jag ”tvungen” att använda manuell fokus med de objektiv jag hade sedan innan (de som inte var AF-S), visserligen nyttigt men svårt i många lägen, och nu kan jag använda autofokus om jag vill eller manuell om jag vill. Dessutom är denna kameran så nära mellanformat som det går, och den har fått mycket goda recensioner på de tester jag läst mig till om. DSC_0084Ljuset ute kanske inte bjuder in till några spännande bilder av vår värld, men jag har läst på lite om bokeh, hur de kan framträda och vad man bör tänka på, så några droppar i busken vid parkeringen fick hjälpa mig att öva.
Vad är bokeh?
Jo, bokeh är japanska och betyder suddig, i kameravärlden kan man kalla det oskärpans kvalité & karaktär. Den kan se ut på olika sätt givetvis, men det allra vackraste, enligt min mening, är när man får fram små runda ljusbollar i bakgrunden, ni ser några få på bilden ovan, i högra sidan av bilden. Det är svårt att få till i halvdassigt ljus som idag, men tack vare att det var små vattendroppar på buskens grenar bakom, så ger de ett lite mer magiskt ljus, än om de inte funnits där. DSC_0093-2Det mesta jag fotograferar blir vackrast med en suddig bakgrund, dels för att man lägger fokus på det som är viktigt och man stör inte människan/djuret/produkten man vill få fram. Så vill man få en suddig bakgrund som lägger sig som en harmonisk slöja så ska man tänka på kort skärpedjup. Alla dessa bilder är tagna med bländare 1,8 med mitt fasta 50mm objektiv.
Tips:
Macroobjektiv, fast objektiv och teleobjektiv är att föredra.
Har du bara ett teleobjektiv, så zooma in så mycket du kan för att få en suddig bakgrund.
tom